nismo mi super-(disab-wo-)menke a ja jesam i nek sam namćorka

U poslednje vreme nekoliko medija objavljuje članak o ženi sa invaliditetom, ženi koja je zbog posledica paraplegije postala korisnica invalidskih kolica. Aktivistkinja je, supruga, majka trogodišnjeg dečaka…

Na dnu članka, vidljivi su linkovi ka člancima pisanim pre godinu, dve, isto o njoj. Dakle, redovno je prate. Ako izuzmemo to što autor/ka članka ženu redovno „prikiva za invalidska kolica“ (aludiram na meni već presmešnu terminologiju koju mediji još uvek koriste) članak je tako napisan da očigledno ima za cilj da izazove divljenje.

I članak se deli po društvenim mrežama, komentari puni divljenja.

Ali ja, namćorka kakva sam moram u svačem dobrom da nađem nešto za kritiku.

Prvo, mislim da lenjost novinara/ki da se malo bave istraživačkim novinarstvom, dovode do toga da se jedan te isti primer eto godinama promoviše po medijima, a realno – u Srbiji postoji minimum još 10 žena sa invaliditetom koje su i majke.

Pritom, žena koje imaju kompleksnije invaliditete.

Drugo, isto odsustvo istraživačkog elementa dovodi do toga da se površno izveštava. Iz članka je vidljivo šta sve ona jeste i šta radi radi a divljenje se izaziva samo tugaljivim tonom koji provejava i terminologijom, po fazonu: eto ona (jadna) prikovana za kolica a ima muža i malog sina i ..

Ali nije poenta što je ona majka i supruga a žena je sa invaliditetom ili uprkos invaliditetu..

Poenta je u tome što je ona vredna poštovanja (ne divljenja, alergična sam kad se osobama sa invaliditetom dive zbog toga što žive normalan, ispunjen, kvalitetan život kao da se to ne podrazumeva, kao da to nije normalno) a novinar/ka je propustio/la da istraži i opiše, da li ta žena ima podršku društva, sa kojim se preprekama susreće, sa kojim predrasudama?

A radeći dokumentarni film sa 4 žene sa invaliditetom pre 2 godine došla sam do uvida da bebi oprema uopšte nije prilagodljiva roditeljima/majkama sa invaliditetom. Kreveci takvi kakvi jesu-za žene koje se otežano ili u kolicima kreću noćna su mora jer svoje dete ne mogu da uzmu iz takvog kreveca. Povijalice i kolica koja su možda i prilagodljiva –koštaju više a žene sa invaliditetom su kažu najsiromašnije od siromašnih, kako će uopšte to da kupe?

A davanja majkama – ili ih nema ili su ista za sve majke –bez obzira što je ženama sa invaliditetom prilagodljiva bebi oprema objektivno nužnost i više može da bude posmatrana kao asistivna tehnologija.

Suprug ne može da dobije porodiljsko jer zaboga, majke su te koje idu na porodiljsko i niko ne zna kako da teoriju sprovede u praksu.

Pa predrasude koje, ne mogu a da ne zabole: na nekom nivou-kao da ti uzimaju sopstveno dete – ne pomišljajući da je to dete s kojim šetaš – tvoje dete.

Pa, zdravstveni radnici.

Pa barijere u vidu stepenica i odsustva rampi koje ti onemogućavaju da odeš sa svojim detetom na pregled, u šetnju, u vrtić, školu.

Bez posla si.

Nemaš personalnu asistenciju pa ti je suprug i suprug i ljubavnik i najbolji prijatelj i personalni asistent i negovatelj (iliti i otac i majka) tvom detetu..ili ti babe i dete gaje dete i sve te divne stvari neko drugi radi.

Pa onda..kad si žena sa invaliditetom i kad vidiš kako se suočavaš sa odsustvom podrške u svim segmentima pre roditeljstva, desi se da se ni ne usudiš na taj korak ma koliko želela.

I tako ti iako to nigde ne piše zvanično, zapravo NEMAŠ pravo na porodicu i roditeljstvo.

A to -TO je moglo i trebalo da se predoči javnosti kroz članak/prilog a ne da se održavaju stereotipi:

–  da su osobe sa invaliditetom jake, pravi borci/borkinje koji/e sve preguraju.

– Da je invaliditet taj faktor koji ih ograničava i čini velikima a ne to što država Srbija ne čini (u pojedinim segmentima) ništa da poštuje Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom

– da država i mi kao pojedinci, ne treba da uradimo ništa u smeru podrške majkama sa invaliditetom jer one su „superdisabwomen-ke“

E zato takve postove ne like-ujem, ne delim. Nek sam i namćor al neću da budem deo te mašine.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *